Aplikacja pomoże utrzymać dietę i ograniczy ryzyko depresji
Badania wykazują związek między sposobem żywienia a ryzykiem wystąpienia stanów depresyjnych i depresji. Ryzyko może zostać ograniczone przez wprowadzenie odpowiedniej diety.
Fundacja FondaMentale, zajmująca się psychiatrią, stworzyła aplikację, pomagającą w utrzymaniu diety, sprzyjającej dobremu samopoczuciu psychicznemu. Poprzez rady dotyczące codziennego żywienia, aplikacja ma pomagać w prewencji stanów depresyjnych oraz towarzyszyć ich leczeniu.
Wprowadzenie odpowiedniej diety w walce ze stanami depresyjnymi zostało oparte o dane naukowe. Wykazano m.in. związek diety bogatej w żywność przetworzoną, smażoną oraz w cukier, z wzrostem symptomów depresyjnych.
“Badania wykazują komunikację dwukierunkową między jelitem a mózgiem, przez drogi neuronowe, hormonalne, odpornościowe i metaboliczne” – podkreślił podczas konferencji, inaugurującej aplikację, kierownik badań w Institut national de la recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement (Inrae), Joël Doré.
Niezrównoważone żywienie, które zaburza mikrobiotę, może sprzyjać stanom zapalnym. “Niemal u 40 proc. pacjentów, mających stany depresyjne, występuje chroniczny stan zapalny o średnim natężeniu” – stwierdziła Marion Leboyer, psychiatra i dyrektor fundacji FondaMentale. Trwały stan zapalny podwyższa ryzyko depresji i spowalnia wyzdrowienie.
Jak wskazują badania, dieta śródziemnomorska ma zmniejszać ryzyko stanów depresyjnych i depresji. Analiza, dokonana przez francuską grupę badawczą, wykazuje obniżenie ryzyka depresji o 33 proc. wśród osób, utrzymujących dietę śródziemnomorską, opartą o równowagę między różnymi typami tłuszczów. Dieta faworyzuje przyswajanie tłuszczów prostych (w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia), posiadających właściwości, chroniące działanie mózgu i zwalczające stany zapalne, oraz tłuszczów złożonych (głównie omega-3 i omega-6, obecnych m.in.w orzechach, ziarnach i rybach), sprzyjających neuroplastyczności i ograniczających ryzyko stanów zapalnych oraz symptomów depresji. Niektórzy psychiatrzy zalecają swoim pacjentom z depresją suplementy diety z omega-3. Badania, poświęcone roli żywienia w zwalczaniu objawów stanów depresyjnych i depresji, wskazują również na dobroczynne właściwości polifenoli (obecnych głównie w owocach i warzywach), karotenoidów (w pomarańczowych i zielonych warzywach, m.in.marchewce czy szpinaku) oraz glukozynolanów (w kapuście, brokułach i kalafiorach).
Stworzona przez fundację FondaMentale aplikacja proponuje codzienną dietę w oparciu o rekomendacje naukowców. Użytkownicy, cierpiący na depresję lub nie, mogą skorzystać z porad, dostosowanych do ich oczekiwań, a także ich stanu zdrowia, ewentualnych chorób i faktorów ryzyka (cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia). Aplikacja proponuje również rozpisane propozycje posiłków w ciągu tygodnia, przepisy oraz listę produktów, odpowiednich dla diety śródziemnomorskiej. Użytkownicy mogą również śledzić zmiany w swoim sposobie żywienia.
Amelie Minc