francuska gastronomia

Jakie dania najlepiej reprezentują francuską gastronomię?

Jak wynika z sondażu Ipsos, poświęconego postrzeganiu francuskiej gastronomii przez Francuzów, 92 proc. Francuzów ma dobrą opinię o francuskiej gastronomii. Na czele regionów, postrzeganych jako najlepiej reprezentujące francuską gastronomię, znajdują się regiony południowo-zachodniej Francji, a także aglomeracja Lyonu i Bretania. Respondenci wskazują również na Alzację i Burgundię, jako na regiony, dobrze reprezentujące francuską gastronomię.

Zgodnie z sondażem Ipsos, Francuzi oceniają, że daniami, najlepiej reprezentującymi to czym jest francuska gastronomia za granicą, są boeuf bourguignon (wołowina po burgundzku), cassoulet (gulasz mięsny z fasolą, typowy dla Langwedocji), oraz blanquette de veau (duszone mięso cielęce). Kolejne miejsca zajmują m.in. confit de canard (danie na bazie duszonej kaczki), choucroute (danie z kapusty i mięsa, typowe dla Alzacji). naleśniki słodkie i wytrawne, raclette, ślimaki czy ratatouille.

Jak wynika z sondażu Ipsos, 71 proc. Francuzów co najmniej raz w tygodniu je tradycyjne francuskie dania. 3 na 10 respondentów je tradycyjne francuskie dania kilka razy w tygodniu, natomiast 8 proc. codziennie. 70 proc. Francuzów woli również przygotowywać francuskie tradycyjne dania w domu niż zamawiać je w restauracji.

39 proc. Francuzów twierdzi, że chodzi do restauracji kilka razy w miesiącu. 57 proc. chodzi do restauracji tylko przy specjalnych okazjach, najwyżej raz w miesiącu. Jedynie 4 proc. respondentów nigdy nie chodzi do restauracji.

W ostatnich latach zmieniły się przyzwyczajenia Francuzów, dotyczące wybierania restauracji. 62 proc. osób twierdzi, że sprawdzenie w internecie opinii o restauracji przed jej wybraniem jest koniecznością. 42 proc. respondentów wybiera jednak restaurację również na podstawie polecenia od znajomych, 14 proc. na podstawie przewodników (Le Routard, Guide Michelin), 8 proc. na podstawie treści influencerów w mediach społecznościowych, a 7 proc. na podstawie poleceń w gazetach.

Ponad 4 na 10 Francuzów odwiedziło już restaurację, wyróżnioną gwiazdkami Michelin. Wśród francuskich szefów kuchni, w tym wyróżnionych gwiazdkami Michelin, najbardziej popularni wśród Francuzów są Cyril Lignac, Philippe Etchebest, Alain Ducasse, Anne-Sophie Pic i Thierry Marx. Francuska gastronomia jest ważnym elementem tożsamości Francuzów.

oprac. JD

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 30.04.2025.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się