najstarszy ser na świecie

Odkryto najstarszy ser na świecie. Znajdował się na chińskich mumiach sprzed 3600 lat

Naukowcy postanowili dokładnie przebadać starożytne mumie, jakie przed laty znaleziono w Kotlinie Tarymskiej. Tym co szczególnie przykuło uwagę specjalistów w tych zmumifikowanych ciałach była tajemnicza biała substancja, która była rozsmarowana na ich głowach oraz szyjach. W trakcie analizy chemicznej okazało się, iż w istocie ten preparat to najstarszy ser na świecie, liczący 3600 lat.

Blisko dwadzieścia lat temu w Kotlinie Tarymskiej w północno-zachodnich Chinach na terenie pochodzącego z czasów epoki brązu cmentarza Xiaohe odkryto kilka mumii, które wyróżniały się zdecydowanie na tle innych szczątków zidentyfikowanych w tym miejscu. Tym co je wyróżniało był zagadkowy środek rozsmarowany na ich głowach i szyjach. Za pomocą nowoczesnych technologii naukowcy dokładnie przebadali ten materiał, skupiając się na analizie zawartego w nim DNA bakterii mlekowych, jakie brały udział w fermentacji. Za sprawą tych testów DNA okazało się, że tą tajemniczą białą substancją jest tak naprawdę ser kefirowy sprzed 3600 lat – co uczyniło to znalezisko najstarszym znanym serem na świecie, informuje portal „Live Science„.

Ser kefirowy to fermentowana żywność, która jest przygotowana z ziaren kefirowych oraz mieszanki bakterii i drożdży. Produkt ten ma probiotyczne właściwości. Odkryty w Kotlinie Tarymskiej miękki ser został wyprodukowany kilka tysięcy lat temu przy użyciu zarówno mleka krowiego, jak i koziego, informuje czasopismo naukowe „Cell”. Starożytny ser zawierał kilka gatunków bakterii i grzybów, takich jak: Lactobacillus kefiranofaciens, Pichia kudriavzevii, które występują we współczesnych ziarnach kefiru. Ziarna kefirowe to naturalne symbiotyczne zespoły drobnoustrojów wielkości ziaren ryżu. Te mieszanki bakterii i drożdży fermentują mleko, przekształcając je w ser – podobnie jak zakwas jest w stanie fermentować ciasto na chleb.

„Jest to najstarsza znana próbka sera, jaką kiedykolwiek odkryto na świecie. Produkty spożywcze, takie jak ser, są niezwykle trudne do przechowywania przez tysiące lat, co sprawia, że ​​jest to rzadkie i unikatowe odkrycie. Badanie starożytnego sera może pomóc nam lepiej zrozumieć dietę i kulturę naszych przodków” – stwierdził Qiaomei Fu z Chińskiej Akademii Nauk. Naukowcy ustalili również, że ziarna L. kefiranofaciens były blisko spokrewnione z podobnymi ziarnami pochodzącymi z Tybetu. Jak wynika z oświadczenia naukowców, za sprawą sekwencjonowania genów bakterii byli oni w stanie prześledzić historię ewolucji bakterii probiotycznych w ciągu ostatnich 3600 lat.

„Nasze obserwacje sugerują, że produkcja kefiru jest podtrzymywana w regionie Xinjiang w północno-zachodnich Chinach od epoki brązu. Dzięki naszym badaniom jest możliwe prześledzenie tego jak bakterie ewoluowały przez ostatnie 3 000 lat. Dodatkowo, badając produkty mleczne, uzyskaliśmy jaśniejszy obraz życia starożytnych ludzi oraz ich interakcji ze światem” – powiedział Qiaomei Fu. Jedna zagadka związana z mumiami z Kotliny Tarymskiej została rozwiązana, ale do rozwiązania pozostaje druga równie ważna tajemnica: dlaczego kilka pochowanych w tym miejscu osób zostało wysmarowanych serem?

Marcin Jarzębski

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 30.04.2025.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się