Ostrygi z Brytanii – jeden z ulubionych przysmaków Rzymian? Zaskakujące odkrycie znad rzeki Humber
Nad brzegiem ujścia rzeki Humber we wschodniej Anglii odkryto miejsce, które w czasach rzymskich służyło do przetwarzania ostryg. Jak poinformowała Agencja Środowiskowa (EA), zaskakujące znalezisko zostało dokonane w trakcie prac przeciwpowodziowych w osadzie Weeton w hrabstwie East Yorkshire.
Zespół naukowców z organizacji Archeologia Yorku w trakcie prac badawczych prowadzonych przy rzece Humber na obszarze wsi Weeton natrafił na miejsce, które najprawdopodobniej służyło jako punkt do przetwarzania ostryg. Budynek o takim przeznaczeniu stanowił część niegdysiejszej rzymskiej osady jaka znajdowała się w Weeton. Ostrygi były jednym z ulubionych przysmaków Rzymian. Zgodnie z niektórymi przekazami to właśnie one miały odegrać kluczową rolę w decyzji Juliusza Cezara o przeprowadzeniu inwazji na Brytanię.
Według brytyjskiej rządowej agencji środowiskowej odkryte w Weeton w dużej liczbie „zniekształcone muszle ostryg” potwierdzają teorię zgodnie z którą były małże te były pozyskiwane w naturalny sposób z raf muszlowych, a nie jak uważali niektórzy badacze ze specjalnych tac dryfujących na morzu. Jak twierdzą eksperci z grupy Archeologia Yorku to właśnie w taki sposób najczęściej w czasach rzymskiej Brytanii były hodowane ostrygi, informuje portal „BBC„.
„To było naprawdę niesamowite, że udało nam się znaleźć dowody na istnienie tego wczesnego miejsca przetwarzania ostryg podczas naszych ostatnich wykopalisk. Wiemy, że w tym czasie ostrygi były obfite i stanowiły podstawową część diety. Wiemy również, że brytyjskie ostrygi były cenione przez Rzymian i całkiem możliwe, że niektóre z nich trafiły potem do Włoch”- powiedziała Jennifer Morrison, będąca starszym archeologiem agencji.
Przez ostatnie trzy lata Agencja Środowiskowa zajmowała wyrównywaniem falochronu w Weeton, dzięki czemu zostało utworzonych 250 hektarów nowych podmokłych łąk, słonych bagien i równin błotnistych, które zastąpią wcześniejsze takie tereny jakie zostały utracone na skutek działalności człowieka na północnym brzegu ujścia rzeki.
Dziś ostrygi – naturalne filtry, które za sprawą pochłaniania węgla i uwalniania tlenu utrzymują czystość wody – są ponownie wprowadzane do rzeki Humber w ramach projekt „Dziki Humber”, w skład którego wchodzą: Yorkshire Wildlife Trust, Lincolnshire Wildlife Trust i firma energetyczna Orsted. Agencja twierdzi, że rafy ostrygowe pomogą chronić linię brzegową przed erozją, co nastąpi w związku ze stabilizacją dna morskiego i pochłanianiem energii fal.
Marcin Jarzębski