- Hadrianopolis
Fot. Uniwersytet Karabük

Unikatowy artefakt z Hadrianopolis. Rzymska słomka z brązu

Archeolodzy prowadzący wykopaliska w Hadrianopolis w prowincji Karabük w północnej Turcji odkryli wykonany z brązu filtr pochodzący z V wieku n.e., który był używany w czasach rzymskich i bizantyjskich do oczyszczania napojów przed spożyciem.

Starożytny filtr do napojów

Wykopaliska i prace restauracyjne w nadczarnomorskim starożytnym mieście, którego początki sięgają późnej epoki miedzi, a dynamiczny rozwój nastąpił w epoce rzymskiej oraz wczesnobizantyjskiej, są realizowane przez zespół archeologów na czele którego stoi doktor habilitowany Ersin Çelikbaş z Katedry Archeologii na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Karabük. Hadrianopolis z uwagi na liczne imponujące pozostałości starożytnych budowli bywa określane często jako „Zeugma Morza Czarnego”.

W trakcie ostatnich lat na terenie tego stanowiska odkryto cały szereg niezwykłych historycznych budowli. Wśród nich znalazły się: dwa kompleksy łaźni, dwie świątynie, budowla obronna, skalne grobowce, teatr, budynki ze sklepieniami, kopułowe struktury, mury miejskie, wille i monumentalne nisze kultowe. Odkrycia te potwierdzają znaczenie Hadrianopolis jako ważnego ośrodka kultury i religii w starożytnej Anatolii, informuje portal „Arkeonews„.

Najnowszym zaskakującym znaleziskiem z Hadrianopolis okazał się wykonany z brązu przedmiot o długości 9,2 cm z uchwytem, który służył jako filtr do napojów. Archeolodzy datowali ten artefakt na V wiek n.e. „Podczas naszych wykopalisk natrafiliśmy na wiele znaczących znalezisk archeologicznych. Jednym z nich jest brązowy filtr do napojów, który pozwalał starożytnym mieszkańcom oczyszczać płyny, co umożliwiało im ich bardziej komfortowe spożywanie” – stwierdził Ersin Çelikbaş.

Fot. Uniwersytet Karabük

Hadrianopolis – dawny ośrodek produkcji soków

Archeolog zauważył, że starożytny brązowy filtr charakteryzuje się stożkowatym kształtem oraz przymocowanym do niego po boku uchwytem, który wskazuje, że przedmiot ten był przeznaczony do wielokrotnego użytku. „Po użyciu można go było łatwo wyczyścić i przechowywać. Możliwe tym samym było jego ponowne wykorzystanie” – stwierdził badacz. Otwory w stożkowatym brązowym filtrze pełniły funkcję mechanizmu oczyszczającego. Fakt ten podkreśla, że tego typu filtry w starożytności miały bardzo praktyczne zastosowanie.

Dzięki takiej stożkowej konstrukcji z otworami było możliwe skuteczne oddzielanie zanieczyszczeń od napojów, co poprawiało komfort ich spożywania. Tego typu artefakty świadczą o pomysłowości dawnych rzemieślników w tworzeniu funkcjonalnych przedmiotów codziennego użytku. Ersin Çelikbaş zaznaczył, że w V wieku n.e. Hadrianopolis było ośrodkiem intensywnej działalności rolniczej. Uprawiano tam różne owoce, m.in. granaty, jabłka, gruszki i winogrona, a także zboża, takie jak jęczmień i pszenica. Badania antropologiczne potwierdziły, że miejscowa ludność wykorzystywała te zboża jako podstawę swojej diety.

Ersin Çelikbaş podkreślił przy tym, że z uprawianych w Hadrianopolis płodów rolnych wytwarzano różne produkty, w tym soki owocowe i inne napoje. Zidentyfikowane dowody archeologiczne wskazują, że starożytni mieszkańcy tego ośrodka miejskiego mocowali filtry na końcach słomek wykonanych z roślinnych materiałów, takich jak trzcina, co pozwalało im na oczyszczanie napojów i wygodniejsze ich spożywanie. W przeciwieństwie do współczesnych plastikowych słomek, starożytne były wykonane z naturalnych surowców, a stosowanie brązowych filtrów podkreślało zarówno wygodę, jak i zdrowszy sposób picia.

Marcin Jarzębski

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 30.04.2025.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się