Covid-19

Weganie i wegetarianie rzadziej chorują na Covid-19

Wyniki badania przeprowadzonego przez brazylijskich naukowców wykazują, że diety roślinna i bezmięsna wiążą się z obniżeniem ryzyka zachorowania na Covid-19 i to aż o 39 proc. Podobne rezultaty przyniosło kilka poprzednich podobnych badań.

O odkryciu donosi czasopismo „BMJ Nutrition Prevention & Health”. Badacze z uniwersytetu w Sao Paulo między marcem a lipcem 2022 r. analizowali stan zdrowia 702 dorosłych ochotników, z których 424 osoby jadły zarówno mięso, jak i produkty roślinne, 87 osób spożywających mięso trzy razy w tygodniu lub rzadziej, oraz 191 wegetarian i wegan.

Między grupami nie było znaczących różnic w zakresie szczepień na Covid-19, proporcje płci i wieku również były podobne. Uczestnicy zostali też zapytani m.in. o nawyki żywieniowe – co oczywiste, osoby na diecie wegetariańskiej lub wyłącznie roślinnej jadły średnio dużo więcej warzyw, roślin strączkowych i orzechów, a mniej (lub wcale) nabiału i mięsa.

Prawie połowa badanych (330 osób) przebyła w okresie trwania badania infekcję Covid-19. Łagodny przebieg choroby miało 224 z nich, zaś umiarkowany i ciężki – 106. Osoby na diecie mięsnej częściej chorowały (52 proc., w porównaniu do 40 proc. wegan i wegetarian) oraz miały większą szansę na umiarkowany lub ciężki przebieg (18 proc., w porównaniu do 11 proc. wegan i wegetarian). W obu grupach czas trwania objawów nie różnił się.

Badacze uwzględnili też inne czynniki, które mogły mieć wpływ na wyniki: np. waga, schorzenia współistniejące i sprawność fizyczna, co spowodowało, że różnica w nasileniu objawów pomiędzy obiema grupami zniknęła. Oznacza to, że osoby jedzące mięso oraz deklarujące więcej schorzeń współistniejących, niższą aktywność fizyczną oraz nadwagę częściej łapały koronawirusa, miały poważniejsze objawy oraz powikłania.

Zdaniem naukowców dieta roślinna dostarcza więcej składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje. „Wzory żywieniowe oparte na roślinach są bogate w przeciwutleniacze, fitosterole i polifenole, które pozytywnie wpływają na kilka typów komórek biorących udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego i wykazują bezpośrednie właściwości przeciwwirusowe” – piszą autorzy publikacji.

Te wnioski pokrywają się z wynikami kilku wcześniejszych badań, które również wykazały zależność między zarażeniem, przebiegiem i powikłaniami Covid-19 a sposobem odżywiania. Naukowcy zaznaczają jednak, że konieczne jest przeprowadzenie jeszcze wielu dokładnych analiz, zanim będzie można jednoznacznie stwierdzić, czy dieta rzeczywiście wpływa na ryzyko zarażenia się koronawirusem.

Katarzyna Czechowicz/PAP/JT

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 31.03.2024.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się