posiłek

Idealny posiłek dla kosmicznych podróżników

Agencje kosmiczne planujące dłuższe misje, zmagają się z wyzwaniem, jak najlepiej karmić astronautów. Naukowcy opracowali optymalny „posiłek kosmiczny” składający się z sałatki wegetariańskiej. Wybrali świeże składniki, które spełniają specjalistyczne potrzeby żywieniowe człowieka oraz mogą być uprawiane w kosmosie.

Astronauci w kosmosie spalają więcej kalorii niż ludzie na Ziemi i potrzebują dodatkowych mikroelementów, takich jak wapń, aby zachować zdrowie podczas długotrwałej ekspozycji na mikrograwitację. Przyszłe długoterminowe misje będą również wymagały zrównoważonej i cyrkulacyjnej uprawy żywności na statkach kosmicznych lub w koloniach kosmicznych.

Podczas gdy naukowcy badali metody uprawy żywności w kosmosie i składniki odżywcze potrzebne astronautom do zachowania zdrowia, nie opracowano konkretnych przykładów świeżych dań. Naukowcy z ACS Food Science & Technolog podjęli się tego, by stworzyć posiłek, który spełniałby unikalne wymagania w czasie lotu kosmicznego, jednocześnie dobrze smakując.

Początkowo naukowcy ocenili kombinacje świeżych składników za pomocą metody zwanej programowaniem liniowym, która obliczeniowo równoważy różne zmienne, aby osiągnąć określony cel. W tym przypadku ich model określił, jak dobrze kombinacje różnych produktów spożywczych mogą zaspokoić codzienne potrzeby żywieniowe astronauty płci męskiej, jednocześnie minimalizując ilość wody wymaganej do ich uprawy.

Badacze kierowali się również zrównoważoną produkcją żywności w kosmosie, wybierając składniki, które wymagały niewielkiej ilości nawozu, czasu i obszaru do uprawy oraz czy niejadalne części roślin można poddać recyklingowi. Spośród dziesięciu przeanalizowanych scenariuszy naukowcy odkryli, że wegetariański posiłek składający się z soi, maku, jęczmienia, jarmużu, orzeszków ziemnych, słodkich ziemniaków lub nasion słonecznika zapewnia najbardziej efektywną równowagę między maksymalną ilością składników odżywczych a minimalnymi nakładami rolniczymi.

Chociaż ta kombinacja nie była w stanie zapewnić wszystkich mikroelementów potrzebnych astronautom, naukowcy sugerują, że brakujące składniki można dodać w postaci suplementu.

Aby upewnić się, że zidentyfikowana kombinacja jest smaczna, zespół przygotował idealny kosmiczny posiłek w postaci sałatki dla czterech osób do przetestowania na Ziemi. Jeden z testerów dał entuzjastyczne recenzje i „nie miałby nic przeciwko jedzeniu tego przez cały tydzień jako astronauta”. Inne osoby były bardziej stonowane w swoich pochwałach. W przyszłości naukowcy planują sprawdzić, co ich model komputerowy oferuje jako opcje dla astronautów płci żeńskiej i rozszerzyć różnorodność upraw w swojej bazie danych.

Emil Gołoś

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 31.03.2024.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się