Starożytne rolnictwo

Starożytne rolnictwo kluczem do zrównoważonej produkcji żywności

Zespół badawczy z Uniwersytetu w Queensland stwierdzi, że kluczem do zrównoważonej produkcji żywności może być starożytne rolnictwo rdzennych ludów Australii.

Projekt ARC Discovery „Testowanie hipotezy Dark Emu” łączy bioarcheologię, archeobotanikę, palinologię, etnobotanikę i genetykę roślin we współpracy z rdzennymi społecznościami Australii, w celu zrozumienia dawnych systemów rolnych. Badania zostały opublikowane w Archaeology of Food and Foodways.

Bioarcheolog z Uniwersytetu w Queensland, profesor nadzwyczajny Michael Westaway, stwierdził, że potrzebne są transdyscyplinarne badania, aby potwierdzić, czy społeczności Aborygenów były rolnikami, a nie zbieraczami. Potrzebne jest zbadanie dowodów wczesnej akwakultury i prawdopodobnych uprawy rdzennych mieszkańców Australii.

„Ściśle współpracujemy z rdzennymi społecznościami, ponieważ Aborygeni są zainteresowani poznaniem tego, jak ich ludzie dbali o kraj i rozwijali tego typu zrównoważone systemy produkcji żywności” – powiedział prof. Westaway. „Znaleźliśmy obszerne dowody na to, że największe kamieniołomy na świecie znajdowały się w zachodnim Queensland, gdzie lud Mithaka wydobywał kamienne płyty do produkcji kamieni szlifierskich do przetwarzania nasion” – dodał.

„Wykopaliśmy również paleniska gunyah, tradycyjnych chat Aborygenów oraz znaleźliśmy pozostałości spalonych zwęglonych nasion, które archeobotanicy badają teraz w celu identyfikacji gatunku” – powiedział naukowiec.

Prof. Westaway powiedział, że rdzenie pyłkowe pobrane ze starożytnego dna jeziora pozwoliły również zespołowi badawczemu zrekonstruować, jak otaczająca roślinność zmieniała się w czasie.

„Badanie śladów przeszłości pokazuje nam, że Aborygeni przygotowywali się na wielką powódź, paląc okoliczne równiny nadrzeczne, aby zwiększyć produktywność krajobrazu” – powiedział. „Identyfikując ilość węgla w rdzeniach z dna jeziora, możemy dowiedzieć się o czasie wypalania. Uważamy, że ten zapisy wskazuje początek, w którym rdzenna ludność zaczęła używać ziemi do pozyskiwania pożywienia”.

Zespół badawczy przyjrzał się również genetyce roślin, w tym odporności na suszę.

Profesor Uniwersytetu Queesland ds. innowacji w rolnictwie Robert Henry stwierdził, że metodyczne, transdyscyplinarne podejście jest niezbędne do ujawnienia pełnej historii starożytnej produkcji żywności rdzennej ludności.

„Przyglądamy się współczesnej florze i temu, jak obecne rośliny mogły zmienić się przez wieki pod wpływem człowieka. Zmiany mogły obejmować wielkości nasion lub to, czy roślina byłaby jadalna, a następnie próbujemy to powiązać z odkryciami archeologicznymi” – powiedział profesor Henry.

Jest to bardzo istotne z punktu widzenia współczesnego rolnictwa, ponieważ w przeszłości mogły istnieć praktyki, o których warto wiedzieć dziś. Zmiana klimatu oznacza, że będziemy musieli dostosować rolnictwo do nowych warunków klimatycznych, tak jak miało to miejsce w przeszłości.

Dr Westaway powiedział, że badania mogą otworzyć nowe sposoby myślenia o wykorzystywaniu rodzimej flory w bardziej zrównoważony sposób, który wspierałby produkcję rolną obecnie. A starożytne rolnictwo może być kluczem do zrównoważonej produkcji żywności.

Emil Gołoś

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 31.08.2024.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się