Kuchnia w oczekiwaniu na przedwiośnie – najciekawsze przepisy 2024

2 lutego 2024, Anna DRUŚ
Czas Wolny

Oto najciekawsze zdaniem „Gazety Na Niedzielę” przepisy proponowane przez kulinarnych influencerów. Będziemy w stanie przygotować je w polskich warunkach – w oczekiwaniu na wiosnę.

Influencerzy zalewają nas w internecie pomysłami kulinarnymi. Część z proponowanych przez nich dań zasługuje na uwagę i zanotowanie. Aby nie zginąć jednakże w zalewie potraw niewykonywalnych, wybraliśmy najciekawszych naszym zdaniem przepisów na dania, które jesteśmy w stanie przygotować w polskich warunkach. Dominują dania obiadowe, ale jest też kilka propozycji sałatkowo-lunchowych i deserowych. Sporo pomysłów dla niejedzących mięsa, ale dla mięsożerców też coś się znajdzie.

Zupa krem z ziemniaków

600 g ziemniaków, 3 liście laurowe, 3-4 cebule, 30 g masła, 20 ml oliwy, 80 śmietanki 30 proc., 1,5 bulionu warzywnego, 2/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku

OPCJONALNIE (dla nie-wegetarian) kilka plastrów opieczonego bekonu

Tę prostą i przepyszną zupę wymyśliła i pokazała Ania Pastuszka (YouTube, Instagram, TV). Do jej odtworzenia zachęca zwłaszcza dostępność składników (kto nie ma w domu ziemniaków i cebuli?) oraz pomysł na podkręcenie smaku gałką muszkatołową. Zupę robi się tak, jak większość zup-kremów: podsmażanie składników warzywnych z przyprawami, zalanie bulionem, gotowanie, dodanie słodkiej śmietanki i zmiksowanie. Ania proponuje podawać ją z wysmażonymi plastrami boczku, ale wegetarianie mogą bez problemu zastąpić je grzankami z chleba albo groszkiem ptysiowym. 


Zapiekana biała fasola pod kołderką z serów

2 łyżki oliwy z oliwek, 2 posiekane na plasterki ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati (obranych, w całości), sól i pieprz do smaku, łyżeczka płatków chili, 400 g białej fasoli (masłowa z puszki lub jaś), 80 g liści młodego szpinaku, 250 g startej mozarelli, 80 g tartego parmezanu

Ten fantastyczny pomysł na wegetariański obiad nawet dla mięsożerców pochodzi od Sofii Misabiszwili – gruzińskiej szefowej kuchni prowadzącej restaurację w Hiszpanii oraz konto z przepisami na Instagramie. Gotowana fasola masłowa (dostępna w puszkach też w Polsce) jest tu najpierw podsmażana w aromatycznych przyprawach razem z pomidorami i świeżym szpinakiem a następnie zapiekana w naczyniu żaroodpornym pod kołderką z dwóch rodzajów sera: mozarelli i parmiggiano regano. Jeśli ktoś nie chce korzystać z fasoli masłowej, może ją zastąpić polskim pospolitym „Jasiem” – wcześniej namoczonym i ugotowanym. 


Kluski śląskie w sosie grzybowym z nutką wina i sherry

pół posiekanej cebuli, 1 posiekany ząbek czosnku, 25 g suszonych grzybów (np. borowików), 8 0g białego wina lub 50 g sherry, 1 posiekany w drobną kostkę ogórek kiszony, łyżka musztardy francuskiej lub piklowanej gorczycy, gałązka suszonego tymianku, 100 g śmietanki 30 proc, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz do smaku

Zaproponowany przez Beatę Śniechowską (szef kuchni i vlogerka znana z zawołania „Chodź zrobimy..”) przepis to ciekawsza wersja podania znanych polskich klusek śląskich. Autorka proponuje zrobić je samodzielnie (z gotowanych ziemniaków zmieszanych z mąką ziemniaczaną), ale jeśli mamy dostęp do dobrej jakości gotowych klusek śląskich – można ich użyć. W daniu chodzi o sos wykonywany z namoczonych wcześniej, posiekanych suszonych grzybów podsmażanych z cebulą, czosnkiem, musztardą francuską, ogórkiem kiszonym i kapką wina oraz sherry. Po ugotowaniu tworzą pełen różnych ciekawych połączeń smakowych sos – na którym układamy ugotowane kluski. 


Słodko-kwaśny karczek zapiekany z warzywami

1,2 kg karkówki wieprzowej, sól i pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony, 2 duże cebule, czerwona i zielona papryka, 300 g pieczarek. ZALEWA: 350 ml wody, 250 ml pikantnego keczupu, łyżka ostrej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, 2 duże ząbki czosnku, 100 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżka octu, 2 łyżki cukru, łyżka słodkiej wędzonej papryki, sól i pieprz

Danie idealne dla tych, którzy nie chcą się narobić w kuchni ale lubią zjeść nieco bardziej wykwitnie jedno z najpopularniejszych wśród Polaków mięs – karkówkę wieprzową. Wymyśliła je Sylwia Dróżdż – vlogerka i influencerka znana z konta „Obiad dla taty”. Do przygotowania używa się pokrojonej w cienkie plastry karkówki, którą w tej formie łatwo dostaniemy w dyskontach. Po posypaniu solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim zapieka się ją w brytfannie albo naczyniu żaroodpornym na warstwie pokrojonych warzyw (pieczarek, papryki i cebuli), w zalewie z sosu słodko-kwaśnego. Zdecydowanie ciekawsza alternatywa dla popularnej karkówki duszonej w sosie własnym albo smażonej jak kotlety schabowe. 


Kluski z czerstwego pieczywa w sosie dyniowym

1 namoczona w wodzie duża sucha bułka typu ciabatta albo kajzerka, sól i mąka (ilość adekwatna do masy chlebowej), pół pieczonej dyni hokkaido, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, szklanka mleka lub napoju roślinnego, pół szklanki tartego parmezanu, masło podsmażane z płatkami chili

Coś dla tych, którzy nie lubią marnować jedzenia a z czerstwej bułki chcą mieć nie tylko panierkę do kotletów. Przepis wymyśliła Jagna Niedzielska – influencerka kuchni zero waste. Kluski powstają tu z namoczonej w wodzie bułki, zmiksowanej na gładką masę, wymieszanej z solą i mąką. Autorka wycina je – dla ułatwienia – nożyczkami, więc wyglądają jak podłużne kopytka. Po ugotowaniu układa na sosie przyrządzonym z upieczonej dyni zmiksowanej z oliwą, mlekiem lub napojem roślinnym, czosnkiem i parmezanem. Polewa masełkiem z chili. Powstaje rozgrzewające, i wykwintne danie z resztek!


Francuskie naleśniki z płatków owsianych

2 szklanki płatków owsianych, 1 całe jajko, szklanka mleka lub napoju owsianego, aromat pomarańczowy lub otarta skórka z pomarańczy

Pomysł od francuskiej influencerki kulinarnej Monelle Godaert („Not So Superinflu” na Instagramie i TikToku) na zdrową wersję śniadaniowych naleśników francuskich. Wszystkie składniki naraz wrzuca do blendera kielichowego i miksuje na gładką masę. Wylewa naleśniki na suchą patelnię i smaży z obu stron. Wychodzi prosty i zdrowy zamiennik dla naleśników z białej mąki. Przepyszne śniadanie do podania z dżemem pomarańczowym czy słodkim serkiem waniliowym.


Sałatka na ciepło z marchewki i soczewicy

680 g marchewki pociętej w ukośne kawałki, puszka ugotowanej soczewicy (230 g), 2 łyżki rodzynek, 1/4 filiżanki siekanej natki pietruszki, 3 łyżki płatków prażonych migdałów DRESSING: 1/4 filiżanki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1 mały ząbek czosnku posiekany, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka soli, szczypta pieprzu lub płatków chili

Bardzo prosta, szybka i szalenie zdrowa sałatka, którą można albo zabrać ze sobą do pracy, albo zrobić na obiad czy kolację. Zaproponował ją Nico Pallotta – włoski bloger i influencer prowadzący wspólnie z żoną kanał „The Plant Based School”. Zaczynamy od pokrojenia w ukośne kawałki kilku świeżych marchewek, które wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut aż będą miękkie. W czasie gotowania przyrządzamy dressing ze wskazanych składników. Ugotowaną marchewkę odcedzamy, wysypujemy na półmisek lub talerz, dorzucamy soczewicę i rodzynki, polewamy dressingiem i zajadamy. Polecamy ten przepis z uwagi na jego smak, szybkość wykonania i szerokie możliwości zastosowania jako posiłek. 


Flan z palonym karmelem

150 g cukru podzielonego na dwie porcje po 100 i 50 g; 1 laska wanilii, 3 duże jajka, 3 żółtka z dużych jajek, 500 ml mleka pełnotłustego, 240 g śmietanki kremówki (30 proc.), szczypta soli morskiej drobnej

Na koniec deser, który wymyślił „Rozkoszny” czyli Michał Korkosz – jeden z najpopularniejszych obecnie w Polsce influencerów kulinarnych, autor kilku książek kucharskich, vloga i współprowadzący programów kulinarnych. „Gdybym miał wybrać deser, który potrafi mnie wzruszyć to byłby to ten flan” – mówi Michał. Flan to bardzo prosty typ deseru, gdzie mleczno-jajeczną masę zapieka się w kąpieli wodnej. Michał wymyślił, aby zrobić to z wylanym na dno karmelem. Przygotowanie deseru zaczyna od zrobienia karmelu – roztopienia na patelni cukru zwilżonego trzema łyżkami wody. Karmel ma być nieco przypalony – ponoć ten dymny posmak będzie dobrze podkręcał delikatny smak flanu. Jajka ubija później z mlekiem, śmietanką, wanilią i resztą cukru, masę umieszcza na wylanym na dno naczynia karmelu i zapieka w kąpieli wodnej (formę ustawia się w większym naczyniu wypełnionym wodą). 

Anna Druś

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 31.03.2024.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się