śniadania świata

Siedem najbardziej niesamowitych śniadań świata

Obserwacja różnych posiłków spożywanych rano w różnych częściach świata pokazuje, że im cieplej – tym śniadania prostsze, szybsze i słodsze. Z okazji przypadającego 24 kwietnia Europejskiego Dnia Śniadania przedstawiamy przegląd siedmiu najciekawszych zwyczajów śniadaniowych na świecie.

Włochy – Cornetto z cappucino

Włosi nie wyobrażają sobie, by na śniadanie zjeść coś innego niż słodki wypiek. Dziwią się Polakom gdy przekonujemy ich do uroku jajecznicy na bekonie, albo gdy widzą, jak rano do kawy z mlekiem we Włoszech zamawiamy kanapkę. Dla nich śniadania to słodki rogalik (cornetto) albo bułeczki typu brioche podawane z małą kawą ze spienionym mlekiem. Czasem zamiast tego mogą zjeść słodki sucharek posmarowany dżemem albo inne ciasteczka. Musi być słodko i musi być szybko, bo rano nikt nie ma czasu na delektowanie się jedzeniem. Jedzenie zaczyna się co najwyżej od obiadu!

Kolumbia – śniadania z arepą

Kolumbia jest krajem rozległym z różnymi tradycjami kulinarnymi, jednak na śniadanie wszędzie króluje tam arepa – kukurydziane placuszki przypominające wyglądem nieco nasze racuchy. Jedzą je albo jeszcze gdy są ciepłe, polewając masłem albo nakładając na wierzch smażone jajko, albo po przestudzeniu – z marmoladą. Czasem traktują jak Turcy pitę – przekrawają w poprzek upychając do wnętrza wędliny. Do tego koniecznie kubek kawy z mlekiem. 

Wielka Brytania – sycąco i bogato

Któż z nas nie zna klasycznego angielskiego śniadania, tak rozpowszechnionego nie tylko w hotelach całego świata, ale też w filmach i serialach? Smażone jajka, kiełbasa na ciepło, smażony na chrupko boczek, fasolka w sosie pomidorowym, smażone pieczarki i tosty. Ma być ciepło, bardzo sycąco i bogato. Do tego herbata z mlekiem lub kawa. Podobno w ten sposób śniadania jadano na dworach wiejskich w epoce wiktoriańskiej – dość, że dziś stanowi jeden z elementów brytyjskiej kultury kulinarnej.

Korea Północna – Ryż, jajko i kimchi

Zwykłe koreańskie śniadanie bardziej przypomina obiad, bowiem składa się z miseczki ryżu, jakiejś zupy i kilku typowych dla tej kuchni przystawek, w tym kimchi, które podają do każdego posiłku. Zasadniczo bowiem na śniadanie Koreańczycy jadają ten sam rodzaj posiłku, co na obiad. Mieszkająca w Korei Polka Wiola Błazucka pokazuje na swoim vlogu „Pierogi z kimchi”, że tak naprawdę wystarczy na ugotowanym ryżu położyć jajko sadzone, awokado, wodorosty i polać odpowiednim słodko-kwaśnym sosem by śniadanie było już godne przeciętnego Koreańczyka. Bardzo smaczna i z pewnością zdrowa alternatywa dla śniadania polskiego.

Bułgaria – Banica i ajran na skwerku

Wszyscy, którzy byli kiedykolwiek na wakacjach na bułgarskim wybrzeżu Morza Czarnego zapewne dobrze znają ten widok: rozmawiających ze sobą rano lokalsów, siedzących na plastikowych krzesłach albo ławce przy skwerku z kubkiem kawy i zajadających banicę. Banica to typowo bułgarski wypiek, w którym ser sirene, przypominający nieco smakiem i techniką wyrabiania grecką fetę zapieka się w charakterystycznym półfrancuskim cieście. Jej rodzajów jest mnóstwo, zależnie od piekarza, piekarni czy lokalnej tradycji. I właśnie banica stanowi podstawę bułgarskiego śniadania. Bardzo często zamiast kawą popijana jest ajranem – bułgarską wersją kefiru. Kupione na ulicy śniadanie i spożywanie go bez specjalnego namaszczenia, często do porannych ploteczek z sąsiadami jest charakterystyczną cechą tutejszej kultury. Bez wątpienia ma też mnóstwo uroku.

Japonia – prostokątny omlet

Śniadanie w Japonii przypomina założeniami to z innych azjatyckich miejsc: chodzi o to, by porządnie się najeść, wykorzystując jako podstawę ugotowany ryż i szeroko wzbogacając wszystko o inne tradycyjne dla tej kuchni dodatki, zwłaszcza kiszone warzywa (ogórki, rzodkiew, imbir) i wodorosty. Często do śniadania Japończycy włączają zupę miso – prosty bulion na bazie tej wysoko umamicznej pasty. Nie brakuje jednak także wspólnego mianownika ze śniadaniem w Polsce – czyli omletu (tamagoyachi). Przyrządzają go jednak inną techniką niż Europejczycy, do jajek dodają także odrobinę cukru. Inna technika to po prostu smażenie rozbitych jajek etapami, zawijając kolejne warstwy jedna w drugą z wykorzystaniem prostokątnej patelni. Trik da się jednak powtórzyć na zwykłej patelni w okrągłym kształcie. W efekcie omlet przyjmuje kształt rulonu, który przed podaniem kroi się w plasterki, przypominające nieco kształtem japońskie maki.

Szwecja – Knäckebröd z łososiem

Pieczywo z mąki z pełnego przemiału, kwasy omega-3 z tłustych ryb, pełne dobrych bakterii produkty mleczne – takie śniadanie z pewnością każdego dietetyka wprawiłoby w zachwyt. Po prostu kompozycja idealna! A to tylko zwyczajne śniadanie Szwedów, którzy lubią do bardzo mocnej, porannej kawy zjeść kilka kanapek ze swoim chrupkim chlebkiem knäckebröd łącząc je z miską pełną jogurtu, muesli, nasion i świeżych owoców. Na kanapki kładą wędzonego łososia, pastę rybną, sery i warzywa – co również jest zwyczajem chwalonym przez dietetyków. Takie zdrowe śniadanko jedzą przeważnie w domu, bo – podobnie jak Polakom – zdaje się ono posiłkiem zbyt intymnym i swojskim, by delektować się nim na mieście.

Anna Druś

SUBSKRYBUJ „GAZETĘ NA NIEDZIELĘ” Oferta ograniczona: subskrypcja bezpłatna do 31.08.2024.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celach użytkowych oraz do monitorowania ruchu. Przeczytaj regulamin serwisu.

Zgadzam się